2011 m. sausio 14 d., penktadienis

Erich Maria Remarque

 Tikriausiai nieko nenustebinsiu, jei parašysiu įrašą apie Remarką, juk tai vienas mano mėgstamiausių rašytojų, todėl manau, kad tiesiog reiktų pasakyti bent kelis žodžius apie šį nuostabų rašytoją.

Erikas Marija Remarkas (Erich Maria Remarque) gimė 1898 m. Osnabriuke, Vokietijoje. Jis vokiečių rašytojas, kuris priskiriamas prie Prarastosios kartos atsovams, t.y. rašytojams, kurie papuolė į pasaulinių karų mėsmalę, pats E. M. Remarkas kariavo Pirmajame Pasauliniame kare ir buvo sužeistas. Mirė daug vėliau jau Šveicarijoje, nes buvo priverstas bėgti nuo Hitlerio vykdomos politikos, 1970 m.

Trumpa biografija
1929 m. grįžęs iš fronto E. M. Remarkas išleido garsiausią savo knygą "Vakarų fronte nieko naujo". Joje atskleidė visą karo ir fronto žiaurumą, jaunų žmonių gyvenimo griovimą. Šioje ir "Kelias atgal" (1931 m.) bei "Trys draugai" (1938 m.) nagrinėjama ta pati tema - Pirmasis pasaulinis karas ir Prarastosios kartos likimas.
1931 m. prieš E. M. Remarką už jo kūrybą buvo pradėta vykdyti Hitlerio veikla, todėl jis pabėgo į Šveicariją. Vėliau jis emigravo į JAV, tačiau dar vėliau grįžo į Šveicariją. Vedė Holivudo aktorę, nors jo gyvenime buvo daug moterų, daug kalbų ir daug romanų. Šveicarijoje ir mirė.
Negaliu paminėti tokio fakto, kad E. M. Remarko knygos Vokietijoje tam tikru laiku buvo deginamos dėl propagandos ir gandų, kad jis yra žydas, kaip dar ir dabar rašoma kai kuriuose šaltiniuose, tačiau jis tikrai nebuvo žydas.

Stilius
Kadangi jau esu perskaičiusi ne vieną ir ne dvi jo knygas, todėl manau, kad galiu aptarti ir tai, kaip jis rašo, kodėl man taip patinka. O viskas slypi paprastume, tekstas neperkrautas, nesunkus, parašytas taip, kad būtų lengvai suprantamas bei skaitomas, tačiau tame lengvume slypi tokia gili mintis, toks pamokymas, kaip gyventi, koks sunkus yra prisitaikėlio gyvenimas. Jo knygose daug protingų minčių, citatų, todėl jos ir žavi. Paprastumas, išmintis ir gyvenimiška patirtis, nes ne kartą pastebėjau, kad jo knygų siužetas sutampa su jo gyvenimo įvykiais, dera kartu ir padaro jo knygas nuostabiomis.

          Knygos
  • "Svajonių kambarys"
  • "Gema"
  • "Vakarų fronte nieko naujo" (yra filmas)
  • "Kelias atgal"
  • "Trys draugai" (yra filmas)
  • "Mylėk savo artimą"
  • 'Triumfo arka" (yra filmas)
  • "Gyvybės kibirkštis"
  • "Laikas gyventi ir laikas mirti" (yra filmas)
  • "Juodasis obeliskas"
  • "Dangus neturi išrinktųjų"
  • "Naktis Lisabonoje" (yra filmas)
  • "Šešėliai rojuje"

                                                                                                                               Lietaus dukra

7 komentarai:

  1. Aš skaičiau Vakarų fronte nieko naujo ir Juodasis obeliskas. Abi labai labai patiko.
    M.P.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš tas pačias kaip ir tu ir dar Tris draugus :)

    M.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš šiandien kaip tik užbaigiau "Dangus neturi išrinktųjų" :) pradžia šiek tiek nuvylė, nekabino, bet pabaiga patiko. O geriausia kolkas jo "Vakarų fronte nieko naujo"

    AtsakytiPanaikinti
  4. O, Remarkas! Vienas mylimiausių, jei ne mylimiausias. Labiausiai patiko Trys draugai, Vakarų fronte nieko naujo ir Juodasis obeliskas. Kelias atgal, nors ir žiauroka knyga, tačiau mintys ten, man - skausmo ir žmogaus psichologijos literatūros mėgėjai - superinės. :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Gėda prisipažinti, bet neskaičiau nė vienos Remarko knygos.

    AtsakytiPanaikinti
  6. raso kad yra filmas pagal knyga "naktis lisabonoje". gal zinot kaip jis vadinasi???

    AtsakytiPanaikinti
  7. uzsikabinau ant remarko...jau 4 skaitau ir ieskau kur likusias gaut :D traukia jo ironija,pasaulio kritika...pirma buvo "vakaru fronte nieko naujo " sekanti "juodasis obeliksas"pradziai nepatiko man jo panirimai i apmastymus,bet pradejus trecia knyga,net nezinau kdl ir kaip,tiesiog norejau test jo istorija...uzkabino...,net ir dbr be tu panirimu i aplinkini pasauli mintyse,jo numenkinima ir drastiskai sukritikuota buti,negaliu isivaizduot kitaip jo rasancio..ir kas svarbiausia jis patraukia...paprasta realybe kuri uzveda ir nenori paleist... daug s prirasiau,bet viena aisku,itraukia jo kuryba,nepalieka abejingo ir privercia paziuret i pasauli kitu kampu :) tad tikrai ner prasmes ieskokit best seleriu,atkreipkit demesi i si paprasta rasytoja,kuris su visiska kritika sugebejo uzkariaut ne viena literaturos gerbeja:) ps...cia tik mano nuomone,ir tikiu kad ji keisis,nes dar ne viena liko jo istorija kuria butinai turiu patirt...ir zinau kad ta nuomone koreguosis,bet visdelto ji paveikia :)

    AtsakytiPanaikinti