2011 m. sausio 11 d., antradienis

J.K.Rowling: Hario Poterio mama

Kadangi esu pasivadinusi Miss Potter vardu, turbūt visi gali nuspėti, koks knygų veikėjas mano mėgstamiausias.. :) Ir nesuklystumėt pasakydami, kad tai garsusis Haris Poteris! Apie jį kalbama daug, o aš šįkart norėčiau pakalbėti apie jo kūrėją - J.K.Rowling.

Joanne Kathleen Rowling gimė 1965 m. liepos 31 d. Anglijoje. Gyvenimas jai nebuvo rožėmis klotas. Po motinos mirties ji išsikraustė į Portugaliją, kur dirbo anglų kalbos mokytoja. Jau tada ji buvo pradėjusi rašyti pirmąją knygą apie berniuką burtininką. Kiek pamenu iš jos skaitytos biografijos, Portugalijoje ji ištekėjo už kažkokio vyro, kuris nebuvo itin puikus. Neiškentusi gyvenimo su juo, su dukrele ji grįžo į Edinburgą. Gyveno ji sunkiai. Namuose buvo šalta, nes Rowling visai neturėjo pinigų susimokėti už šildymą, tad rašyti tekdavo kavinėse. Rašydavo ji tada, kai dukrelė užmigdavo.
Kai knyga pagaliau buvo baigta, Joanne nusiuntė pirmus tris skyrius agentui. Deja, praėjo daug laiko, kol pirmoji knyga buvo išleista: niekas netikėjo, kad toks kūrinys gali būti kam nors įdomus. Haris Poteris ir Išminties akmuo pasirodė 1996-aisiais.

Na, lyg ir būtų galima nuspėti, kad tada šios  moters gyvenimas pradėjo klostytis daug geriau. Knyga tapo įžymi, visų norima ir trokštama. Belieka tik pasidžiaugti, kad kažkokia leidykla pagaliau patikėjo ja.

Aš pati asmeniškai labai žaviuosi šia rašytoja. Niekad taip ir nesupratau, kaip žmogus gali turėti tokią vaizduotę, kurioje viskas taip sudėliota, kad virsta tokia nuostabia knyga. Taip, man ji nuostabi ir galit sakyti ką norit :) Pamilau ją gal penktoj klasėj, taip ši meilė Hariui Poteriui neišblėsta iki šiol. Manau, J.K.Rowling galėtų būti puiki įkvėpėja daugeliui moterų, kurioms nepasisekė gyvenime. Jos stiprybė išlikti net sudėtingiausiomis sąlygomis atvedė ją iki to, ką turi dabar - ji viena turtingiausių pasaulio moterų. Labai džiaugiuosi, kad ji neprarado vilties ir išleido šias knygas, kadangi, kaip jau sakiau, daugelio leidyklų knygos buvo atmestos.
O skaitant knygas mane visada žavėjo nuoseklumas, kurio ten laikomasi. Kai pagalvoji, tai juk visas išgalvotas pasaulis, o viskas taip gražiai sujungta. Ir visgi reikia skaityti viską nuo pradžių, nes bet kurioj knygoj gali atsirasti toks dalykas, kurio nesuprasi neskaitęs kitų.
Gal ir kvailoka sakyti, bet J.K.Rowling galėčiau pavadinti savo moters idealu.. :) Beje, jos oficialus tinklalapis yra labai fainas :)

Pagarbiai,
Paulina

0 komentarai:

Rašyti komentarą