2011 m. sausio 21 d., penktadienis

Ethel Lilian Voynich ''Nutrūkusi draugystė''

 Na štai, vakar naktį baigiau valgyt šią knygą, taigi nusprendžiau pasidalinti įspūdžiais. Bet prieš tai turiu perspėti, kad tai yra kitos knygos papildymas, tos pačios autorės romano ''Gylys'', taigi neskaičiusiems Gylio, nerekomenduoju ir šios, nes nelabai suprasit apie ką kalba arba suprasit tik paviršutiniškai.

Aprašoma knyga: Puslapių skaičius- 318, leidykla- ''Valstybinė grožinės literatūros leidykla'', originalus pavadinimas - An interrupted friendship, iš anglų kalbos vertė G. Zolubienė, išleista- 1960 m.

Šiek tiek apie patį siužetą:  Knygoje pasakojami 13 metų, kurie buvo praleisti ''Gylyje'', tie metai, kai jis buvo išvykęs. Patys pagrindiniai yra 3 veikėjai- geografas Rene, jo sesuo Margarita ir Feliksas Rivaresas (man tiesiog Artūras, žinoma knygoje nė karto jis taip nevadinamas). Margarita nuo pat mažų dienų negali vaikščioti, nes jai siaubingai skauda koją, visa jos šeima dėl to labai nelaiminga, bet kai jie išgirsta, kad galima bandyti gydyti, nudžiunga. Tik aišku, gydymui reikia pinigų, taigi Rene išvažiuoja su ekspedicija į Pietų Ameriką tyrinėti džiunglių ir sudarinėti žemėlapių, kad galėtų paremti sesers gydymą. Ten jis susipažįsta su Feliksu, iš pradžių tarp jų vyrauja neapykantos-baimės ryšiai, bet vėliau jie tampa geriausiais draugais (kaip sakoma- tarp neapykantos ir meilės tik vienas žingsnis). Po 4 metų, jie grįžta į Europą, pelnę šlovę. Na ir tada prasideda Felikso pažintis ir draugystė su Margarita. Brolis ir sesuo net nepastebi, kaip prisiriša prie Keistojo nepažįstamojo, pamilsta jį. Tik deja, ne viskas rožėmis klota, Feliksas negali pamiršti skaudžios išdavystės, kuri neleidžia jam visiškai pasitikėti žmonėmis. Na, o daugiau sužinosit, jei paimsit į rankas ''Gylį'' ir šią knygutę.

Mano vertinimas: Taip taip, kaip jau turbūt pastebėjote, knyga yra seno leidimo, o bent jau man norėtųsi, kad atsirastų ir naujas, Voynich knygos to vertos. Žinoma, kadangi versta seniai, dar tarybiniais laikais, tai ir pats vertimas nėra labai jau kokybiškas- radau keletą gramatinių klaidų, jau nebevartojamų žodžių, bet ką jau padarysi. Jei man į rankas pakliūtų originalus variantas, su mielu noru perskaityčiau, bet ieškojau bibliotekoj, deja nėra. Galbūt ateityje reikės bandyti ieškoti užsienio internetinėse parduotuvėse (o taip, aš tikrai noriu paskaityti orignalą). ''Gylį'' perskaičiau praeitų metų gale ir ta knyga mane taip sužavėjo, kad nusprendžiau ir šią pasigriebti. Aišku, ji neprilygsta pirmajai daliai, bet vis tiek man patiko. Galbūt žinot tokį jausmą, kai skaitydamas knygą taip susigyveni su personažu, kad pradedi suprasti kiekvieną jo emociją, tiesiog jau nebeskaitai, o gyveni ta knyga. Na, taip man buvo su šia ir pirmąją dalimi. Tiesiog pagrindinis veikėjas buvo toks artimas mano širdžiai, kad nelabai ir pastebėjau blogųjų šios knygos savybių (o gal jų ir nebuvo). Ir šiaip, kad ir antraeiliai personažai, bet tokioje mažos apimties knygoje, jie tikrai buvo pilnai atskleisti, parodytos jų išskirtinės savybės. Be to, kiek susidūriau, ši autorė rašo gana paprastai, pasitaiko ir metaforų, bet jos nebūna labai jau įmantrios. Keletą minčių turbūt dar ilgokai prisiminsiu, taip įstrigo. Pabaigoje vėl sriūbavau (ech,emocijos prasiveržė). Tagi, ar rekomenduočiau? Tikrai taip, bet pirmiau, paimkit ''Gylį''. Manau, kad dar ilgai šios knygos išliks mano top 10-uke. Turbūt net nereikia stebėtis, kad vertinu 10/10.

Nuoširdžiai Jūsų, Rita

0 komentarai:

Rašyti komentarą